Raport privind activitatea Filialei Județene Cluj a ANR pe anul 2023              – COMPARTIMENT CULTURAL-SPORTIV –   

 

 

 

 

Activitățile cultural – sportive desfăşurate în cursul anului 2023 de către Filiala Județeană Cluj a ANR, s-au desfășurat conform calendarului cultural sportiv stabilit de către Consiliul Director Național al A.N.R și de către Consiliul director al filialei.

Pentru o cât mai bună informare a membrilor asociației, filiala Cluj a avut abonamente la urmatoarele publicații: revista  “Litera Noastră” în Braille 21 abonaţi, revista „Litera Noastră”  în scriere obişnuită 5 exemplare, şi revista „Impact” în număr de 3 exemplare. Totodată în cursul anului 2023 pe site-ul filialei şi pe reţelele de socializare s-au postat peste 100 de anunţuri informative cu activitățile noastre, cu diverse acţiuni ale autorităţilor locale şi cu modificările legislative care privesc comunitatea noastră.

Fonoteca conţinea la sfârşitul anului 2023, CD-uri în format mp3, care au ajuns la numărul de ordine 1.300. La  sediul filialei s-au realizat multiplicări ale revistei „Impact” în format mp3, revistă ajunsă la numarul 224. De asemenea  s-au făcut peste 400 multiplicări de CD-uri pentru  membri interesaţi.

Activitatea culturală şi informaţională a continuat să se realizeze prin colaborarea câtorva membri ai filialei, la revista „Litera Noastră”, în acest sens, evidenţiându-se prin activitatea lor, d-l Ion Podosu, d-l Silviu Valeriu Vanda  şi d-l  Gheorghe Potra, acesta din urmă fiind  premiat, în cadrul secţiunii jurnalism a Concursului Naţional de Creaţie Literară „Carmen Sylva”, alături de alţi doi dintre cei mai fideli corespondenţi ai revistei „Litera noastră”

S-au desfăşurat  patru Concursuri semestriale de cultură generală, două ediţii la Turda şi două la Cluj astfel :

  • La Turda, în data de 18.05.2023, unde au participat 8 concurenţi, câştigător, fiind d-l Nagy Şandor.
  • – cel de al doilea concurs de la Turda, a avut loc la data de 11.12.2023, unde au participat 7 concurenţi, pe primul loc clasându-se d-na Marilena

Concursurile semestriale de cultură generală de la Cluj  s-au derulat astfel :

– în data de 19.05.2023, la standul pe care l-am avut alocat în Parcul central cu ocazia Zilelor Clujului s-a desfăşurat primul concurs, la care au participat 8 membri ai filialei, câştigător  fiind domnul Silviu Vanda.

– în data de 07.12.2023 a fost organizat cel de al doilea concurs. La acesta au participat 13 concurenţi, locul 1   fiind ocupat de d-șoara  Mădălina Chiorean.

La începutul lunii mai 2023, la sediul clubului de socializare a avut loc faza pe filială a concursului ” Pe meridianele culturii”. La acțiune au participat 11 concurenţi. Câștigătoare a fost d-șoara Mădălina Chiorean, care ne-a reprezentat la faza națională desfăşurată  în organizarea filialei Satu Mare.

În data de 06.10.2023 s-a desfășurat faza pe filială a manifestării culturale dedicată femeilor ” Imaginea ta contează. Locul 1 a fost ocupat de d-na Viorica Jakab,  iar la faza finală organizată de filiala Buzău am fost reprezentaţi de ocupanta locului doi al concursului ,domnişoara Mădălina Udrescu.

Cu 110 puncte realizate d-na Elena Vanda a câştigat concursul „Prietenii cărţii braille”, iar d-şoara Maria Mariş a fost câştigătoare a concursului  „Performanţa braille”. Cele două doamne ne-au reprezentat la faza finală  organizată de  filiala Iaşi, unde d-șoara Maria Mariş s-a clasat pe locul întâi.

În data de şapte iunie la Clubul de socializare s-a organizat o seară de poezie unde alături de câţiva artişti profesionişti şi studenţi de la şcoala de arte s-au recitat şi ascultat poezii ale regretatei profesoare Ana Hompot și ale celebrului poet Lucian Blaga.

 

 

   ACTIVITĂȚI  SPORTIVE şI DE PETRECERE  A TIMPULUI  LIBER 2023

 

    Activități sportive

    În luna februarie în colaborare cu Asociaţia Pontes în sediul Clubului de socializare s-a desfăşurat Cupa Mihai Irimia  la şah .

La invitația filialei Mureş a A.N.R., în data de 11 Martie  s-a participat la Cupa Iris la şah unde am fost reprezentați de trei membri ai filialei noastre.

La finalul  lunii aprilie tot la Tg. Mureş l-am avut pe d-l Filip Dan Robert reprezentant la Campionatul naţional de popice. Ca urmare a ocupării  locului 4 la categoria B3, d-l Filip s-a calificat în playoff .

În colaborare cu Asociaţia Pontes şi cu implicarea  d-lui Filip Dan Robert la data de 19 noiembrie s-a organizat  Cupa Napoca la popice ediţia a III-a ,la care au participat membri din filialele  Alba, Bacău, Mureş,  Satu Mare, Iaşi şi Sibiu.

Concursurile de calificare la table şi şah au avut  loc pe data de 20, respectiv 21 mai, în Parcul mare, în cadrul Zilelor Clujului. Finalele acestor campionate au avut loc în organizarea filialei Buzău.  La  Campionatul naţional de table de la finele lunii mai am fost reprezentaţi de d-l Gornic Mihai și de  d-l Gruia Velicu la şah în luna august.

În luna decembrie   s-au desfăşurat   întalnirile  amicale de şah  cu membrii filialei Mureş şi cu membrii Asociaţiei Invalizilor Nevăzători de Război. Aceste întâlniri s-au desfăşurat într-o atmosferă prietenească, fiind totodată un prilej de reîntâlnire a mai multor foşti colegi.

 

Activităţi de timp liber

 

Trecerea dintre ani a fost celebrată în data de 21 ianuarie, prin organizarea unui microrevelion unde cei aproape 50 de participanți au socializat, au dansat și au petrecut o după-amiază plină de antren și voie bună.

,, Ziua internațională a femeii” a prilejuit organizarea unei mese festive, la Restaurantul Casa Piraţilor în data de 12 martie, iniţiativa, bucurându-se de un real succes, la eveniment, participând 43 de membri.

De-a lungul anului la clubul nostru de pe strada Petofi Șandor numărul 30, au fost organizate mai multe întâlniri unde iubitorii de muzică de toate genurile au fost invitați să asculte muzică, să cânte, să  danseze, sau doar să se întâlnească și să socializeze.

La finalul lunii iunie și începutul lunii iulie s-a organizat la Vila Sântana din Băile 1 Mai, un sejur de cinci zile la care au participat 22 de persoane,  filiala, asigurând transportul.

În lunile mai și iunie,  s-a participat la Cinema Mărăşti la filmele, Mirciulică şi Oameni de treabă, proiecţii accesibilizate de Fundaţia Cartea Călătoare. Filiala a beneficiat de 20 de bilete gratuite la fiecare dintre spectacole.

În noiembrie şi decembrie la Cinema Victoria s-au vizionat alte două filme accesibilizate şi anume, ”Încă două lozuri, respective, De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin.

3 decembrie,  Ziua Internațională a dizabilității, înaintea vizionării filmului  De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin a fost un bun prilej de întâlnire și de savurare a unei cafele de calitate, la cafeneaua socială Cofeels, cafenea, care a fost înființată de un tânăr cu deficiențe de vedere. La această întâlnire consumația a fost sponsorizată de firma SC ASSISTIVE SRL.

 

La finele lunii iulie o echipă formată din doi membrii ai filialei noastre a participat la un concurs de pescuit organizat de filiala Galaţi a ANR.

 

Preşedinte                                                          Asistent social

Radulescu Florentin Cristian                                Boncea Horea Eugen

 

 

 

 

 

                  

 

 

                 Proiectul activităților culturale și sportive pentru anul 2024

 

         

Se vor face abonamente la publicațiile periodice ale ANR (litera noastră braille/ vizual și revista în format audio impact)– în luna ianuarie;

  • Se vor organiza cele 4 concursuri de cultură generală

Restul activităților cultural-sportive pentru anul 2024, se vor desfășura conform calendarului cultural sportiv aprobat de către Consiliul Director Național  al ANR și conform propunerilor și deciziilor  Consiliului Director și Adunării generale a filialei.

 

Activităţi de petrecere a timpului liber

 

1.Se va celebra trecerea în noul an prin organizarea Microrevelionului în cadrul unui sejur la vila Santana, din Băile  1 Mai între 18 și 21 ianuarie, împreună cu filialele Asociației Nevăzătorilor Sălaj, Arad, Timişș. La această acțiune transportul membrilor filialei noastre va fi asigurat de filială.

 

  1. 2. De 8 martie, se va organiza o masa festivă cu ocazia Zilei internaţionale a femeii”
  2. Se va participa la  tradiţionala bilaterală de şah şi table  cu Filiala Mureş , conform înţelegerilor ulterioare;
  3. Se va organiza ca şi în anii precedenţi o întalnire amicală de şah cu membrii Asociaţiei Invalizilor de Război Nevăzători.
  4. În cursul anului se va organiza un sejur
  5. Se va sărbători «Ziua bastonului alb» prin activități cultural-sportive în luna octombrie;
  6. În cursul lunii martie în colaborare cu Asociaţia Pontes se va organiza “Cupa Mihai Irimia” la şah.

Preşedinte                                                               Asistent social

Florentin-Cristian Radulescu                                  Horea-Eugen Boncea