Proiecte şi activităţi sportive şi de timp liber
- Sprijinirea membrilor filialei pentru participarea la competiţiile naţionale şi internaţionale de şah, goalball şi de table;
- Organizarea unor concursuri amicale în aceste trei domenii sportive;
- Participarea la unele competiţii sportive interfiliale;
- În limita posibilităţiilor financiare, se intenţionează dotarea filialei cu materiale şi echipamente sportive pentru o cât mai bună desfăşurare a activităţiilor sportive;
- Se va organiza cel puţin o dată pe an, o excursie în afara razei filialei noastre şi, eventual, mai multe în judeţ.
Calendarul activităţilor sportive ale ANR pe anul 2019
- Goalball:
- Cupa României:
Se va desfăşura în luna martie, în organizarea filialei Mureș, în sistem turneu.
- Campionatul naţional:
Va cuprinde trei turnee simple, programate după cum urmează:
– turneul unu: 24 – 26 mai în organizarea filialei Argeș;
– turneul doi: 19 – 21 iulie în organizarea filialei Satu – Mare;
– turneul trei: 18 – 20 octombrie în organizarea filialei Bacău.
- Participări internaţionale:
– Turnee de pregătire pentru echipa naţională: 2 MEGL (Slovenia) luna ianuarie și aprilie; Praga Cup (Cehia) luna mai; Jocurile Paralimpice pentru Juniori (Finlanda) luna iunie; Turneul Internaţional de Goalball (Mureș) iulie/august;
– Campionatul European de Goalball – grupa C (Italia) luna octombrie.
- Şah:
- A. Campionatul naţional individual de şah pentru nevăzători:
Se va desfăşura pe două faze: faza pe filială şi finala.
Rezultatele concursurilor organizate la nivel de filiale trebuie comunicate Consiliului Director până la data de 15 iunie.
Finala se va desfășura în ultima decadă a lunii august, locul urmând a fi stabilit în acord cu Federația Română de Șah.
La această competiţie vor participa:
– ocupanţii locurilor 1 – 6 de la finala anului 2018;
– câştigătorii concursurilor din fiecare filială (în cazul în care locul I la faza pe filială nu poate participa la faza finală, el este înlocuit de jucătorul clasat pe locul al II-lea; dacă nici ocupantul locului al II-lea nu poate participa, atunci filiala rămâne fără reprezentant);
– doi jucători de la concursul naţional pentru elevii deficienţi de vedere, şi anume sportivii cu cel mai bun punctaj la prima masă.
Finala se va juca în sistem elveţian, cu 9 runde în şapte zile.
- „Memorialul de Şah Francisc Cori”, rezervat elevilor din şcolile pentru deficienţi de vedere:
Se va desfăşura la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău, în prima jumătate a lunii mai.
La această întrecere vor participa cei mai buni doi şahişti din fiecare şcoală pentru nevăzători, indiferent de sex. Cheltuielile aferente transportului participanţilor vor fi suportate de către filialele de care aceştia aparţin, nu de către cele pe teritoriul cărora se află şcoala în care activează. Concursul se va juca în sistem turneu. Lista cu jucătorii calificaţi trebuie trimisă de fiecare şcoală Consiliului Director până la data de 15 aprilie.
- C. „Memorialul Viorel Crăciun (concurs de şah rapid):
Se va desfăşura la Bucureşti, pe parcursul unei singure zile, în luna mai, la o dată ce va fi comunicată în timp util.
Cheltuielile de deplasare, cazare şi masă vor fi suportate de fiecare participant.
- Participări internaţionale:
– Campionatul Mondial Individual de Şah IBCA: Va avea loc în perioada 05-15 aprilie, în Italia.
– Meci bilateral România – Suedia, Călimănești, 25-28 iulie.
– Campionatul European de şah pe echipe: Se va desfăşura în oraşul Călimănești (România), în perioada 4–14 octombrie.
- Popice:
- A. Campionatul naţional:
Va cuprinde două faze: concursul pe filială, ale cărui rezultate trebuie comunicate până la data de 1 aprilie, şi finala, care va avea loc în organizarea filialei Prahova/Hunedoara/Mureș, în perioada 2 – 5 mai.
Finala se va desfăşura după următorul sistem
– Campionat masculin pe echipe. Fiecare echipă trebuie să fie alcătuită din 4 jucători (un jucător pentru fiecare categorie de acuitate vizuală + un jucător indiferent de acuitate);
Campionat feminin pe echipe. Fiecare echipă trebuie să fie formată din 3 sportive (câte una pentru fiecare categorie);
– Campionat individual (masculin şi feminin)
Precizări:
- Jucătorii tuturor echipelor nu pot participa decât dacă îndeplinesc baremele în vigoare.
- La finală nu pot participa, în total, mai mult de 44 de jucători.
- Campionatul feminin pe echipe se va desfăşura numai dacă există cel puţin 4 echipe înscrise.
- Urmare a rezultatelor finalei naţionale, se stabileşte componenţa echipei reprezentative a României, după cum urmează: la masculin – primii doi clasaţi la fiecare categorie de acuitate vizuală (B1, B2, B3); la feminin – prima clasată la fiecare categorie de acuitate vizuală.
- B. Campionatul European de Popice pentru deficienţi de vedere:
Va avea loc la sfârșitul lunii mai începutul lunii iulie, în Cehia.
- TABLE
Campionatul naţional:
Se va desfăşura pe două faze: locală (la nivelul fiecărei filiale) şi finală. Rezultatele fazei pe filială trebuie comunicate până la data de 15 mai. Finala va avea loc în perioada 13 – 16 iunie, în organizarea filialei Hunedoara, pe parcursul a trei zile. Va participa câte un jucător de la fiecare filială.
- FOTBAL
- Turneu de calificare la Campionatul European – România, luna martie.
- Turneu amical de pregătire: Istambul (Turcia), în perioada 20 – 28 iunie.
- Campionatul European de Fotbal: 15 – 24 septembrie Roma (Italia)
Participarea la toate cele trei acţiuni se va face cu sprijinul Comitetului Naţional Paralimpic Român şi al Federaţiei Române de Fotbal.
- BOWLING
În funcție de posibilități vor fi organizate un curs și un cantonament experimental. Detaliile vor fi comunicate în timp util
În măsura posibilităţilor şi a solicitărilor, pot fi organizate şi alte evenimente sportive.
Nota bene:
- Acţiunile menţionate se vor organiza în funcţie de resursele financiare ale organizaţiei.
- Toţi cei care participă la activităţi sportive organizate de A.N.R. trebuie să îndeplinească două condiţii:
– să aiba cotizaţia de membru plătită la zi;
– să aibă viză medicală, eliberată de cabinete (policlinici) sportive sau de medici de familie.
- Următoarele acţiuni au fost cuprinse în proiectul de activităţi depus spre finanţare la Ministerul Muncii:
– Turneul Internaţional de Goalball (Mureș);
– Campionatul European de Goalball (Italia);
– Finala Campionatului Naţional de Şah;
– Campionatul Mondial de Şah individual (Italia);
– Campionatul Mondial Individual de Şah pe echipe IBCA (Călimănești);
– Finala Campionatului Naţional de Popice;
– Campionatul European de Popice (Cehia);
– Turneul internaţional de fotbal (UE).
ACTIVITĂȚI SPORTIVE ȘI DE PETRECERE A TIMPULUI LIBER ,ANUL 2018
Activitatea sportivă s-a desfășurat în conformitate cu calendarul competițional stabilit de catre Consiliul Director National al A.N.R. pe anul 2018 și a hotărârilor C.D. al Filialei.
Datorită evoluților meritorii în cadrul echipei de goalball, sportivii Viorel Micu și Bogdan Cristea au fost selectați în echipa națională, care a participat la turneul internațional de goalball din Lituania în perioada 5-8 aprilie și din Grecia în perioada 24 iunie – 01iulie. Sportivii Mihai Căbuz și Bogdan Cristea au fost deasemenea selectați în echipa națională, care a participat la turneul internațional de goalball de la Belgrad desfășurat în perioada 21-23 septembrie 2018 și de la Barcelona din perioada 15 noiembrie – 19 noiembrie. La turneul de la Salonic Grecia a participat sportivul Mihai Căbuz .
La finalul campionatului de goalball desfășurat în trei turnee la Bacău, Cluj si Pitesti, echipa clujeană s-a clasat locul 2.
Între 2-4 martie echipa filialei Cluj participî la Cupa României la goalball, competiție la care echipa noastră de golball ocupă locul 2.
În data de 24 aprilie la sediul filialei s-a desfășurat concursul de table CUPA PRIMĂVERII’ care a fost câștigată de domnul Gornic Emil.
Faza pe filială a Campionatului Național de Table desfășurată la sfârșitul lunii iulie,a fost câștigată tot de domnul Emil Gornic,care ne-a reprezentat la finala acestui concurs în perioada 7-10 august în localitatea Râmnicu Vâlcea.
În data de 12.mai, a avut loc Faza pe Filială a Campionatului Național de Șah la care au participat 8 concurenți. Câștigător a fost domnul Cornel Feșnic, cu drept de participare la faza finală organizată de filiala Suceava, în luna august, în stațiunea Vatra Dornei .
Filiala Cluj a sponzorizat cu suma de 500 lei Concursul de șah Francisc Cori organizat între 15 și 19 aprilie de LSDV Cluj, și tot cu aceiași sumă de 500 lei, Turneu de şah destinat copiilor şi tinerilor cu deficienţe de vedere – Mihai Irimia, care a avut loc în data de 15 decembrie 2018 la Cluj-Napoca în organizarea Asociației Pontes.
În 14 aprilie s-a desfășurat prima întalnire amicala de table cu membrii filialei Mureș iar în data de 24 noiembrie cea de șah. În data de 6 decembrie a avut loc concursul amical de Șah cu membrii Asociației Invalizilor Nevăzători de Război. Aceste întalniri s-au desfășurat într-o atmosferă prietenească, fiind totodată un prilej de reîntâlnire a mai multor foști colegi.
Activităţi de timp liber
În data de 11 ianuarie 2018, la restaurantul Delaf s-a desfășurat microrevelionul ,,unde cele 41 de persoane prezente s-au bucurat de interpretările muzicale ale domnului Dan Robert Filip și a domnului Ion Lădaru. Menționăm că aceste mese festiveau, au în primul rând un caracter de socializare, mulți dintre membrii filialei fiind bucuroși să se reîntâlnească.
,, Ziua internațională a femeii” a prilejuit organizarea unei mese festive, la data de 10 martie, inițiativa, bucurându-se de un real succes, la eveniment participând 41 de membri, împreună cu angajații filialei. În cadrul acestei manifestări, filiala i-a înmânat doamnei Pop Mariana, distincția, ‚Doamna anului’.
Între 2 și 6 iulie s-a organizat la Băile 1 Mai, la Hotel Perla, un sejur de cinci zile la care au participat 32 de persoane, filiala asigurând cazarea și două mes pentru o zi. Sejurul s-a bucurat de un mare succes în rândul participanților, condițiile de cazare și masă fiind de o calitate ridicată.
ASISTENT-SOCIAL : Boncea Horea-Eugen
Proiectul activitatilor sportive si de petrecere a timpului liber pentru anul 2019
1.Se va înscrie echipa la campionatul național de golbal ediția 2019 până la data de 31 ianuarie.
2 .Se va participa la Cupa României la goalball în prima parte a lunii martie, în organizarea filialei Mureş
3.Se va participa la faza zonală a Campionatului Național de Goalball care va cuprinde trei turnee simple, programate după cum urmează:
– turneul unu: 24 – 26 mai în organizarea filialei Argeş;
– turneul doi: 19 – 21 iulie în organizarea filialei Satu Mare;
– turneul trei: 18 – 20 octombrie în organizarea filialei Bacău
4.Membrii Sucursalei Turda vor participa la manifestările sportive organizate cu ocazia « Primăverii Culturale Turdene » în luna martie ;
5.Se va facilita participarea doritorilor la concursul de şah rapid „Memorialul Viorel Crăciun” care va avea loc în luna mai la Bucuresti.
6.Se va organiza faza pe filială a Campionatului Național de Șah în perioada aprilie-iunie.
7.Se va participa la faza finală a Campionatului Național de Șah în ultima decadă a lunii august, locul urmând a fi stabilit în acord cu Federaţia Română de Şah.
8.Se va sprijini ca și în anii trecuți organizarea Memorialului de Şah Francisc Cori”, rezervat elevilor din şcolile pentru deficienţi de vedere.
8.Se va organiza Cupa Primăverii la table în luna aprilie
9.La începutul lunii mai se va organiza faza pe filială a Campionatului Național de Table.Reprezentantul filialei va participa la faza finala, în perioada 13 – 16 iunie, competiție care va fi organizată de filiala Hunedoara.
10.Se va organiza tradiționala bilaterală de șah și table cu filiala Târgu-Mureș , conform înțelegerilor ulterioare;
11.Se va organiza ca și în anii precedenți o întalnire amicală de șah cu membrii Asociației Invalizilor Nevăzători de Război.
12.Se va organiza în 12 ianuarie microrevelionul 2019.
13.În cursul lunii iulie se va organiza un sejur la Băile Unu Mai.
Asistent-social Boncea Horea Eugen.